Mer struktur och bättre prioritering = jobba mindre, få mer gjort!

Det handlar om att optimera istället för att maximera sina ansträngningar. På så sätt blir du både effektivare och mindre stressad – vad sägs om det?

Sveriges enda struktör David Stiernholm listar sina 5 hetaste favoriter just nu:

 

1. Läs mejl i sjok

Läs mejl i sjok på eget initiativ då och då under dagen istället för direkt så fort de kommer och du hört plinget eller sett notifieringen. Det finns nu alldeles purfärsk evidens i en amerikansk studie som visar att vi då blir mindre stressade och upplever oss mer effektiva.

2. Använd hjälpsamma appar

Låt apparna IFTTT och Pushover samarbeta och påminna dig om att göra något särskilt när du kommer till en viss plats – även om det sker på olika tider. När jag kommer till vår mataffär påminner dem mig om att sms:a min hustru och fråga om vi ska ha något mer än det på listan.

3. Miminera spilltid vid avbrott

När du blir avbruten och behöver göra något annat en stund, lämna allt material och alla program precis i det läge du var när du blev avbruten, så kommer du snabbare igång när du sedan är tillbaka. Hur? Jo, nyttja din dators ”aktivitetsvy” eller ”spaces”-funktion och skapa flera parallella skrivbord som du viker åt särskilda uppgifter.

4. Välj bort vissa distraktioner

Blir du distraherad av alla inkommande mejl även om du stängt av notifieringarna? Sätt mejlprogrammet i offline-läge eller slå av wifi:n en stund så att du hinner jobba ikapp.

5. Bli lycklig genom specifika mål (och fira ofta!)

Sätt mål för ditt arbete som är riktigt specifika och mätbara. Då får du oftare anledning att fira, för du ser om du når dem eller ej och du kommer också lättare på saker du kan göra för att nå målen. Du känner dig mer handlingskraftig och faktiskt lyckligare, enligt vad UC Davis-professorn Robert Emmons funnit i sin forskning.

Boka David om DU vill ha en effektivare och mindre stressig arbetsvardag.

Dela nyheten